Woonkrediet of hypothecair krediet

Geschreven op 13 February 2008, in Woonkrediet

Bij de aankoop van een huis moet de modale Belg meestal beroep doen op een lening bij de bank. Maar ook een nieuwbouw of een verbouwing van een woning brengen grote kosten met zich mee.

Wat is een woonkrediet?

Een Woonkrediet is in feite een lening voor een onroerend doel, aangegaan op lange termijn, gewaarborgd door een hypotheek op een onroerend goed of een onroerend voorrecht.

De bank vereist over het algemeen een hypothecaire inschrijving in eerste rang voor het totale bedrag van het woonkrediet. Dit betekent dat bij een eventuele verkoop de bank voorrang krijgt op de schuldeisers in tweede en volgende rangen. Hierdoor kan je wel van gunstige kredietvoorwaarden genieten.

Er bestaan ook kredietformules zoals het brugkrediet en de woonlening, maar die bieden een minder gunstig tarief.

Quotiteit

De quotiteit is de verhouding tussen het gevraagde bedrag en de waarde van het huis. Hoeveel geld u kunt lenen en aan welk tarief hangt dus meestal af van de geschatte waarde van uw nieuwe woning.

Looptijd van het woonkrediet

De looptijd van het krediet kan variƫren van 10 tot 30 jaar en algemeen gesproken is de rente op langere termijnleningen lager. Dus hoe korter de looptijd van de lening, hoe hoger de rente. Als je zelf al over een startkapitaal beschikt, dan kan je vaak een lagere rente bekomen.

Je kan bij het afsluiten van de lening ook een vrijstelling van kapitaalaflossingen vragen. Dit houdt in dat je pas na een afgesproken periode begint met het aflossen van het kapitaal. In die periode betaal je dan enkel intresten. De terugbetaling van het geleende kapitaal wordt dan gespreid over de resterende looptijd van het krediet.

Reacties